Arbejdsprogram ’23 og aktuelle projekter

Lennart Christoffersen, KL
GeoDanmark tilbyder kurser og webinarer, som medlemmerne har brug for til at løse opgaver i foreningen og spille en aktiv og engageret rolle i foreningens aktiviteter og arbejdsgrupper.
Medlemstilbuddene består bl.a. af kurser i GeoDK, regionale møder om arbejdsprogrammet og webinarer om brug af datafordeler og ajourføring af GeoDanmarks data.
Indsatser
GeoDanmark opfordrer alle medlemmer til at melde deres behov ind til sekretariatet, som løbende tilpasser foreningens medlemstilbud efter de aktuelle behov og foreningens økonomi.
Alle medlemstilbud indeholder en evaluering af form, kvalitet og udbytte, både fra deltageres arrangørernes side.
Der kan opstå behov for yderligere webinarer i løbet af året. Disse webinarer vil blive tilføjet løbende.
Leverancer
I 2023 vil GeoDanmark bl.a. afholde:
- Kursus: GeoDanmark som forening
- Kursus: GeoDK og GeoFA
- Dataanvendelse fra forskellige kilder
- Ajourføringsprocesser i foråret
- Kvalitetssikring i efteråret
- Fagspecifikke kurser efter projekternes behov
Du kan løbende holder dig orienteret om de udbudte webinarer, kurser mv. her: Kurser og workshops

Laura Bjørnholt Larsen
Målet med kommunikationen er, at kommunale GIS og tekniske fag-medarbejdere er klar over de aktiviteter GeoDanmark tilbyder og hvilke opgaver kommunerne har i relation til GeoDanmark samt hvordan opgaverne skal løses.
Kommunikationen henvender sig til alle kommunale GIS- og andre fagmedarbejdere som arbejder med GeoDanmarks data eller på anden måde deltager i GeoDanmark.
Indsatser
Aktiviteten dækker over nyheder og velkomstpakke.
Sekretariatet koordinerer løbende kommunikation af referater og nyheder på hjemmesiden. Ligeledes arbejdes der med at lave små justeringer på hjemmesiden.
En lille arbejdsgruppe udvikler også en velkomstpakke eller forløb, fx i form af korte videoer samt andet relevant materiale eller vejledning.
Leverancer
- GeoDanmark velkomstpakke
- Grundfortællingen om GeoDanmark
- Kommunikation om fremdrift i aktuelle projekter
- Justeringer på hjemmesiden

Mette Hansen, KL
Samarbejdet i GeoDanmark om kortlægning rummer både en forpligtigelse og en lang række fordele. Foreningens medlemmer efterlyser en større viden og forståelse herfor på ledelsesniveau i kommuner og stat.
Sekretariatets arbejde med udvikling af den strategiske kommunikation skal derfor bidrage til at sikre en bredere forståelse, en forankring og de nødvendige ressourcer til kort- og dataarbejdet i både kommuner og stat.
Indsatser
Via et samarbejde med ekstern konsulent vil sekretariatet udvikle et koncept for kommunikation til ledelseslagene, som sekretariatet efterfølgende kan anvende i den fortløbende kommunikation.
Indsatserne kan fx være kommunikation via LinkedIn, GeoDanmarks nyhedsbreve og synlighed på faglige konferencer, erfamøder el.lign.
Leverancer
Det overordnede mål er, at foreningens medlemmer ultimo 2023 oplever, at opgaverne i GeoDanmark bliver højere prioriteret i kommuner og stat.
Det forventes, at bestyrelsen i Q1 vil fastsætte en række målsætninger for den strategiske kommunikation i 2023. Og sekretariatet vil derefter arbejde med at opnå både de målbare og de kvalitative målepunkter.
Fællessekretariatet

Jens Gottlieb, KL
Anders Esgaard Christensen, SDFI
Arbejdet med ”Strategi for GeoDanmark grunddata” har været i gang siden april 2021, så bestyrelsen strategisk kunne drøfte og definere rammerne for specificeringen af GeoDanmark grunddata generelt, og særskilt for arbejdet henimod en ny specifikation.
Formålet er, at bestyrelsen skal kunne stå inde for de grunddata, vi har i GeoDanmark og kan træffe beslutninger om, i hvilken retning GeoDanmark grunddata skal udvikle sig. Offentlige og private anvendere skal ligeledes kunne stole på de data, de anvender i deres løsninger.
Indsatser
Tilstanden af GeoDanmark grunddata er vurderet ud fra en analyse af anvendelsen af data, kontrol af fuldstændighed og tematisk korrekthed samt regler og fejl i data. Arbejdsgruppen foretager nu en tilpasning mellem data og specifikation og arbejder videre med, hvad de forretningsmæssige krav til data fremadrettet skal være.
Arbejdsgruppen er i gang med følgende opgaver:
– Beskrive den strategiske ramme for GeoDanmark grunddata
– Beskrive retningslinjerne for GeoDanmark grunddata
– Beskrive rammer for optagelse af supplerende data
– Organisering af arbejdet hen imod Specifikation version 7.0
– Indsamling af ønsker fra anvendere i forbindelse med indhold til Specifikation version 7.0
– Færdiggøre oprydningsarbejdet på baggrund af resultatet af tilstandsanalysen
- Jørgen Grum, SDFI
- Bjarke Skjødt, SDFI
- Annette F. Stammerjohan, SDFI
- Brian Damsgaard Hansen, Fredericia Kommune
- Kim Søgaard, Aalborg Kommune
- Reno Aagaard Lindberg, Silkeborg Kommune

GeoFA, som nu er en del af GeoDanmarks dataportefølje, skal implementeres i foreningen. GeoFA-gruppen skal derfor arbejde med at synliggøre muligheder og potentialer ift. dataregistrering, vedligehold, udstilling af data på tværs af stat og kommuner.
GeoFA tilgodeser partnernes behov for at arbejde med geografiske data, der har forskellig kvalitet, ajourføringsfrekvens og udbredelse. De næste to år vil derfor blive en modningsproces, hvor GeoDanmarks medlemmer ser på muligheder og gevinster ved fælles data.
Indsatser
Der arbejdes videre med det strategiske perspektiv for GeoFA i GeoDanmark herunder:
- Tydeliggørelse og præcisering af behov og perspektiver for GeoFA ift. fælleskommunale, fælles statslige og fællesoffentlige løsninger
- Udvikling, skalering og drift af GeoFA som en integreret del GeoDanmark
- Den forretningsmæssige værdi i relation til anvendelse, datamodenhed og kvalitet
GeoFA-gruppen arbejder også videre med de operationelle tiltag som:
- Brugerstyringen
- Indsigt/viden om data/datakvalitet
- Bedre og mere differentierede registreringsvejledninger
Derudover skal der etableres en finansieringsmodel for optagelse af nye temaer i GeoFA.
Leverancer
GeoDanmark afholder dialogmøder med både aktive og ikke-aktive brugere af GeoFA for at identificere barrierer og løsninger. Målet er at fjerne barrierer for GeoDanmarks parter, så de kommer i gang med at arbejde med GeoFA.
GeoFA-gruppen undersøger i hvilket omfang kommunerne og staten har data liggende i lokale databaser, som med fordel kan omlægges til GeoFA.
GeoDanmark tilbyder undervisning til både gis- og fagmedarbejdere i GeoFA.

Mette Hansen, KL
Siden GeoDanmark blev dannet, har det været ambitionen, at GeoDanmark grunddata skulle ajourføres via administrativ ajourføring, så data afspejler den nyeste geografiske udvikling. Bestyrelsen ønsker nu at få afdækket muligheder og konsekvenser ved at øge kommunernes forpligtigelse til administrativ ajourføring af objekterne bygning og vej.
Formålet er at kunne udstille GeoDanmark grunddata med en højere og mere ensartet aktualitet og dermed bidrage til et bedre administrationsgrundlag.
Det vil gavne offentlige myndigheder og andre anvendere, der arbejder med fagsystemer tilknyttet geografi for vej og bygning, borgere og virksomheder.
Indsatser
Arbejdsgruppen ’Administrativ ajourføring og bedre ortofoto’ fortsætter derfor sit arbejde i 2023 mhp. at udarbejde et beslutningsgrundlag til bestyrelsen om mulighederne for at øge kommunernes forpligtigelse til administrativ ajourføring af objekterne bygning og vej.
På baggrund af gennemførte interview i 2022 af udvalgte kommuner samt spørgeskema til alle kommuner beskriver arbejdsgruppen kommunernes nuværende praksis ifm. løbende ajourføring og de muligheder og udfordringer kommunerne ser ift. at skulle etablere mere løbende ajourføring. Det belyses også hvilke ressourcer, der skal anvendes for at kunne opnå den ønskede effekt.
Bestyrelsen får derved et grundlag for at kunne vurdere fordele og udfordringer ved evt. at øge kommunernes forpligtigelse til administrativ ajourføring af objekterne bygning og vej. Bestyrelsen vil drøfte mulige forslag til øget løbende ajourføring med foreningens medlemmer – fx skriftlig høring og/eller dialog med interessenter.
Leverancer
- Oplysninger/dokumentation om kommunernes nuværende ajourføringspraksis ift. bygninger og veje, både ændringsudpegninger og administrativ ajourføring
- Afrapportering af interview med nøglemedarbejdere i udvalgte kommuner for afklaring af gevinster ved øget ajourføring
- Præsentation for kommunerne af fordele/ulemper (gevinster) ved forslag til forpligtende administrativ ajourføring
- Evt. forslag til alternativer, der er kommet frem ifm. arbejdsgruppens arbejde og som kan føre til mere administrativ ajourføring af bygninger og veje
- Reno Aagaard Lindberg, GeoMidt, Systemforum, Silkeborg Kommune
- Sten Frandsen, Administrativ Ajourføringsforum og Produktionsforum, Odense Kommune
- Thorbjørn Vang Søndergaard, Administrativ Ajourføringsforum, Vejle Kommune
- Asbjørn Lenbroch, Administrativ Ajourføringsforum, SDFI
- Eskil Kjærshøj Nielsen, Produktionsforum, SDFI
- Jørgen Grum, Sekretariatsudvalget, SDFI

Mette Hansen, KL
Formålet med opgave er at udarbejde beslutningsgrundlag til GeoDanmarks bestyrelse, som bl.a. afdækker forskellige modeller for at skabe en øget kvalitativ værdi af ortofoto.
Arbejdsgruppen ’Administrativ ajourføring og bedre ortofoto’ fortsætter derfor sit arbejde i 2023 mhp. at udarbejde et beslutningsgrundlag til bestyrelsen om mulighederne for at tilbyde foreningen bedre ortofoto.
Indsatser
På baggrund af gennemførte interview i 2022 af udvalgte kommuner samt spørgeskema til alle kommuner beskriver arbejdsgruppen kommunernes udfordringer med det eksisterende ortofoto og ønsker til bedre ortofoto.
Det giver et grundlag for at kunne vurdere værdien af hvilke former for forbedringer af ortofotos, arbejdsgruppen skal arbejde med.
Arbejdsgruppen opstiller scenarier, forslag og overvejelser til etablering af bedre ortofoto, som drøftes med bestyrelsen og foreningens medlemmer – fx skriftlig høring eller dialog med interessenter.
Leverancer
- Dokumentation for forskelligheder i kvaliteten af ortofoto
- Afrapportering af interview med nøglemedarbejdere i udvalgte kommuner for afklaring af gevinster ved ’bedre ortofoto’
- Forskellige modeller for indfasning af ’bedre ortofoto’, herunder konsekvenser for kortproduktionen
- Præsentation for kommunerne af fordele/ulemper (gevinster) ved at modtage ’bedre ortofoto’
- Reno Aagaard Lindberg, GeoMidt, Systemforum, Silkeborg Kommune
- Sten Frandsen, Administrativ Ajourføringsforum og Produktionsforum, Odense Kommune
- Thorbjørn Vang Søndergaard, Administrativ Ajourføringsforum, Vejle Kommune
- Asbjørn Lenbroch, Administrativ Ajourføringsforum, SDFI
- Eskil Kjærshøj Nielsen, Produktionsforum, SDFI
- Jørgen Grum, Sekretariatsudvalget, SDFI

Anders Esgaard Christensen, SDFI
Formålet er at kvalificere om ”Sammenstilling af data” er et forretningsområde, som GeoDanmark skal tage ind i forbindelse med udarbejdelsen af en ny strategi for GeoDanmark som forventes i 2024.
Aktiviteten skal understøtte forvaltningsbehovet hos GeoDanmarks parter.
Indsatser
Sekretariatet nedsætter en arbejdsgruppe med deltagelse fra begge parter og sekretariatet. Arbejdsgruppen skal bl.a. kortlægge, hvilke nye behov GeoDanmarks parter har for sammenstillede data, samt hvilke løsninger som allerede findes og leveres af eksterne.
Det vil også være relevant at arbejde med pilotforsøg, som kan give eksempler på sammenstillede data og dermed bidrage til beslutning i GeoDanmarks bestyrelse.
Leverancer
- Definition af begreber
- Kortlægningsøvelse – hvad eksisterer allerede?
- Afklaring af behov i kommuner og SDFI
- Pilotforsøg med Vejnavne og GeoDanmarks Veje, bygninger og BBR el.lign.

Lennart Christoffersen, KL
Foreningens medlemmer har efterspurgt måder at kunne anvende vejreferencen på. Nu skal det derfor afprøves, hvad der mangler for at man kan skabe direkte anvendelse af vejreferencen vha. omsætningsnøgler fra GeoDanmark til VRD, og videre til et andet system.
I sidste ende peger projektet på at undersøge om koblingen mellem GeoDanmark grunddata og vejfagssystemerne åbner mulighed for at data kan benyttes til ruteberegning.
Indsatser
Sekretariatet undersøger om der er praktiske erfaringer, der kan lede videre til et første skridt i udviklingen af en anvendelse af vejreferencen.
Med udgangspunkt i undersøgelsen fra 2018, skal det undersøges, om de mangler der blev påpeget bl.a. i forhold til ruteberegning, kan tilvejebringes gennem vejreferencen fra vejfagsystemerne.
Leverancer
- Gennemføre en screening af om VRD skaber nye muligheder for at gennemføre ruteberegning ved hjælp af GeoDanmark vejdata
- Afklare hvad der mangler i data ift. specifikationen og ift. muligheden for sammenkobling til data om ensretning, hastighed mv. fra Vejman og Rosy
Lennart Christoffersen, KL
Laura Bjørnholt Larsen, SDFI

Louise Lillith Magdalena Johansson, SDFI
Lennart Christoffersen, KL
GeoDanmark gennemfører et dataprojekt, som involverer alle kommuner i dataforbedring til hydrologiske beregninger. Det understøtter kommunernes arbejde med klimatilpasning og forbedrer højdemodellens anvendelse hydrologiske beregninger.
Projektet er finansieret via statens digitaliseringsstrategi og kommunerne kan få delvis kompensation, hvis de deltager i projektet. Kommunerne kan søge om at deltage i projektet igennem GeoDanmark.
Med et korrekt tilpasningslag kan man med højdemodellen beregne, hvor risikoen for at vand samles på terrænet, er størst. Det bruges til at vurdere oversvømmelsesrisiko og det er derfor et stærkt værktøj til håndtering af vand på terræn.
Kommunerne kan markere underføringer, pumpestationer og andre usynlige vandpassager i GeoDanmark data. Sådan opdateres det hydrologiske tilpasningslag. Arbejdet kan foregå i et samarbejde mellem kommunens vandløbsmedarbejdere og GIS- og geodatamedarbejdere.
GeoDanmark undersøger om opgaven kan reduceres med AI, udvikler hjælpeværktøjer og -data, samt faciliterer og hjælper kommunerne med at kvalitetssikre tilpasningerne.
Indsatser
Projektet arbejder med tre primære spor:
- Støttedata og hjælpeværktøjer
- Læringsforløb
- En semi-automatisk kvalitetsforbedring af data
Leverancer
- Udvikling af støttedata, hjælpelister og hjælpe-værktøjer i GeoDK, som sker i dialog/ samarbejde med kommunerne
- Arbejdsgruppen afholder læringsforløb for kommunernes GIS- og vandløbsmedarbejdere. Her kan kommunerne få hjælp til opgaverne i takt med at arbejdet skrider frem i den enkelte kommune
- Niras hjælper med at forbedre tilpasningslaget vha. GIS analyser, machine learning og manuel efterbearbejdning. Målet er at reducere den kommunale opgave.
Projektperiode:
GeoDanmark inviterer kommunerne til at deltage i et læringsforløb for de kommunale vandløbsmedarbejdere og GIS- og geodatamedarbejdere med vejledning og support i perioden 2022 – 2024.

I 2022 igangsatte GeoDanmark et demonstrationsprojekt, hvor udvalgte kommuner implementerer vandløbsreferencen. Demonstrationsprojektet har til formål at afprøve vandløbsreferencekonceptet i den kommunale vandløbsadministration mhp. at skabe forankring hos kommunerne.
Demonstrationsprojektet skal afsluttes og evalueres i 2023. Herefter kan projektgruppen foretage en første vurdering af nødvendige investeringsomkostninger, herunder datavask og koblingsarbejdet.
Indsatser
Projektgruppen vil skitsere og synliggøre en specifik use case og datas vej og arbejdsopgaver i et dataflow samt udføre et konkret eksempel, der kan afdække mulige gevinster.
Projektgruppen vil, som test, afprøve koblinger mellem lokale vandløbsgeometrier og GeoDanmarks vandløbsgeometrier.
Projektgruppen vil vurdere den opnåede værdi ved sammenstillingen med vandløbsfagdata.
Projektgruppen vil afdække mulige barrierer i forbindelse med implementering i kommunerne samt formidle forventede gevinster overfor kommunerne.
Leverancer
- Afslutte og evaluere demonstrationsprojektet
- Overveje og igangsætte eventuelle udviklingsaktiviteter
- Udarbejde beslutningsgrundlag til bestyrelsen om hvordan man skal igangsætte implementeringsprojektet og hvad næste skridt er
- Igangsætte implementeringsprojekt

Line Hvingel, KL
Referater fra GeoFA-gruppens månedlige arbejdsmøder
28. august 2023
26. juni 2023
30. maj 2023
24. april 2023
27. marts 2023
27. februar 2023
30. januar 2023
GeoFA-gruppen er etableret i 2023-2024 for at drive og udvikle GeoFA platformen, sikre at GeoFA-data fortsat understøtter parternes ønsker og behov, samt for at arbejde med de strategiske perspektiver for GeoFA.
GeoFA-gruppen skal arbejde for, at GeoFA udvikles efter GeoDanmarks forretningsmæssige behov, samt at der sker den rette inddragelse og forankring i forbindelse med udvikling heraf, så GeoFA-data understøtter foreningens strategiske målsætning.
Gruppen samarbejder med de øvrige fora i GeoDanmark og med dataejere og anvendere, herunder også igangværende større projekter, der anvender GeoFA-data.
I perioden 2023-2024 har GeoFA-gruppen følgende leverancer til GeoDanmark:
- Udgiver efter behov GeoFA-specifikationen i en ny version
- Gør GeoFA-specifikationen tilgængelig på GeoDanmarks hjemmeside
- Beskrive strategiske overvejelser om:
-
- Tydeliggørelse og præcisering af behov og perspektiver for GeoFA ift. fælles kommunale, fælles statslige og fællesoffentlige løsninger
- Udvikling, skalering og drift af GeoFA som en integreret del af GeoDanmark
- Den forretningsmæssige værdi i relation til datamodenhed og kvalitet
- Bedre brugerstyring
- Indsigt/viden om data/datakvalitet
- Bedre og mere differentierede registreringsvejledninger
- Fastlægge arbejdsopgaver til det kommende års arbejdsprogram
Heidi Egeberg Johansen, Jammerbugt Kommune
Henrik Hedelund, Ishøj Kommune
Jesper Gaardboe Jensen, GeoFyn
Migle Salkuviene, Hjørring Kommune
Per Johansen, Vejen Kommune
Alice Broeng Andersen, SDFI
Anders Esgaard Christensen, SDFI
Michelle Karlsson, SDFI
Stine Lynge Mathisen, SDFI
Sekretariatsbistand: Mette Hansen, GeoDanmark

Lennart Christoffersen, KL
GeoDanmark har gennemført et implementeringsprojekt for vejreferencen (VRD) og et af resultaterne er, at kommunerne er sat i gang med at kvalitetssikre (mappe) vejdata med GeoDanmark-data. Nogle af de 98 kommuner er færdige med processen, og enkelte er endnu ikke kommet i gang med opgaven, mens de resterende befinder sig på forskellige mellemstadier med varierende behov for hjælp og støtte til at gøre opgaven færdig.
Formålet med dette projekt er at:
- Følge op på og færdiggøre det kommunale arbejde i så mange kommuner som muligt
- Identificere og derefter kommunikere/udbrede de gevinster som kommunerne har ved at anvende vejreferencen.
Claus Egebjerg Olesen, Vejdirektoratet
Peter Larsson, Sweco
Jørgen Grum, SDFI
Annette Stammerjohan, SDFI

Anders Esgaard Christensen, SDFI
Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur har udviklet en prototype for et nationalt befæstelseskort. Prototypen er skabt ved hjælp af kunstig intelligens på baggrund af bl.a. GeoDanmarks ortofotos og forskellige GeoDanmark vektorlag (fx sø og bygninger) og udpeger typerne ”befæstet”, ”ubefæstet”, ”bygning” og ”sø”.
Et nationalt befæstelseskort er særligt værdifuldt i områder med tæt bebyggelse. Her vil befæstelseskortlægningen hjælpe med bedre klimatilpasning og oversvømmelsesrisikovurderinger ved at give bedre mulighed for at vurdere nedsivning i jorden.
Der er fortsat forbedringspotentiale for det nationale befæstelseskort, og SDFI vil over de kommende tre år videreudvikle det nationale befæstelseskort.
Se prototypen og kom evt. med ændringsforslag på SDFE Labs her.