GeoDK

GeoDK er GeoDanmarks systemunderstøttelse og webklient til editering af GeoDanmark grunddata. Gennem GeoDK har Staten og alle kommunerne en fælles platform til at arbejde med GeoDanmark grunddata på en ensartet måde over hele landet. Det tillader lettere adgang til data og mere strømlignet ajourføring.

GeoDK brugervejledningen indeholder de vigtigste informationer der skal til for at komme i gang med at bruge GeoDKs webklient. For øvrige vejledninger og materialer vedrørende GeoDK, henvises der til vores vejledningsoversigt.

Adgang til GeoDanmark grunddata fra Datafordeleren
På Datafordelerens hjemmeside, under menupunktet Dataoversigt, kan du læse mere om, hvilke data og tjenester, der er adgang til.

Du skal oprette en webbruger og en eller flere tjenestebrugere for at få adgang til de tjenester datafordeleren tilbyder. Du kan læse om og få vejledning i, hvordan du opretter en bruger og benytter Datafordelerens løsning her.

På Datafordelerens hjemmeside kan du også finde anbefalinger, til hvilke GIS-klienter du kan bruge for at tilgå Datafordelerens WFS-tjenester.

Adgang til GeoDanmark grunddata og ortofoto fra Dataforsyningen
Det er også muligt at hente GeoDanmark grunddata og Ortofoto på Dataforsyningen her: https://dataforsyningen.dk/data?filter=&view=gallery&search=geodanmark. Data er tilgængelige i en WFS-tjeneste med og uden historik og en WMS-tjeneste uden historik.

Læs mere om GeoDanmark-data på Dataforsyningen her.

Du kan bruge Dataforsyningen, hvis du skal downloade GeoDanmark grunddata for et mindre område. Data opdateres ugenligt.
Du kan bruge Filudtræk via Datafordeleren, hvis du skal bruge landsdækkende eller kommuneopdelte data. For dagligt opdaterede data kan du anvende hændelser fra GeoDanmark.

Via Dataforsyningens hjemmeside kan du finde et samlet overblik over udtræksmuligheder fra de to systemer ift. tilgængelige filformater, udtræksområder og aktualitet.

GeoDK indeholder en webklient, som er til rådighed for Staten og alle kommuner. For at få adgang til klienten kræves der et brugerlogin til Danmarks Miljøportal. Læs mere om, hvordan du får rettigheder til GeoDK i dokumentet DMP brugerstyring.

Når du har fået et brugerlogin og er blevet tildelt de rigtigt rettigheder, kan du tilgå GeoDK klienten via linket i højre side. Har du problemer med at logge ind, kan det skyldes at du bruger Internet Explorer. Det anbefales at bruge Google Chrome!

I forbindelse med etableringen af GeoDK, blev der introduceret en ny version af GeoDanmarks specifikation. GeoDanmark-data er specificeret ud fra version 6.0.1 og du kan finde mere information om Specifikationen her.

Systemforum har udarbejdet en oversigt, som viser og beskriver det systemlandskab GeoDK indgår i.
Få overblikket her.

pdf
GeoDK systemoversigt Opdateret: 07.09.2021green-arrow

Velkommen til GeoDK’s bruger support. Hvis du oplever problemer med GeoDK systemet, sidder vi klar til at hjælpe dig.

Åbningstider: Mandag-fredag kl. 9:00-16.00

Brug for hjælp?

Release notes

Når GeoDK opdateres, udgives der release notes til den nye version af klienten.


Release Note 1.27.0

Opdateret funktionalitet vedr. opgavelisten, indførelse af RSS feed om driftsstatus på hjemmesiden og mulighed for at få vist skråfoto fra centerposition i Editorens kortvindue i et nyt browservindue samt meget andet.

Herunder kan du download den seneste release note, samt finde link til arkivet med den samlede opdateringshistorik siden webklienten blev taget i brug.

Kontakt
Reno Aagaard Lindberg
Formand for Systemforum, Silkeborg Kommune
Anders Esgaard Christensen
SDFI
+45 72 54 53 82
andec@sdfi.dk

GeoDK webklient

Adgang til GeoDKs webklient, hvor du kan editere GeoDanmark grunddata, og andre links relaterede til webklienten.

Indberetningsportal

Du kan indberette ændringsforslag til GeoDanmark.

RSS GeoDK driftsmeddelelser

  • GeoDK release 1.27.0 maj 14, 2024
    Vi har netop opgraderet GeoDK til v. 1.27.0 med nye forbedringer og fejlrettelser. God aften!
  • Fejl ved sammenlægning af bygninger er rettet februar 2, 2024
    Vi har i dag modtaget support henvendelser om, at GeoDK gav nogle mærkelige fejlmeddelelser ved sammenlægning af bygninger. Dette er nu rettet. Ha' en rigtig god fredag! 😊
  • GeoDK release 1.26.0 januar 24, 2024
    Vi har netop opgraderet GeoDK til v. 1.26.0 med nye forbedringer og fejlrettelser. God aften!