GeoDK

GeoDK er GeoDanmarks systemunderstøttelse og webklient til editering af GeoDanmarks data. Gennem GeoDK har Staten og alle kommunerne en fælles platform til at arbejde med GeoDanmarks data på en ensartet måde over hele landet. Det tillader lettere adgang til data og mere strømlignet ajourføring.

GeoDK brugervejledningen indeholder de vigtigste informationer der skal til for at komme i gang med at bruge GeoDKs webklient. For øvrige vejledninger og materialer vedrørende GeoDK, henvises der til vores vejledningsoversigt.

Adgang til GeoDanmark-data fra Datafordeleren
På Datafordelerens hjemmeside, under menupunktet Dataoversigt, kan du læse mere om, hvilke data og tjenester, der er adgang til.

Du skal oprette en webbruger og en eller flere tjenestebrugere for at få adgang til de tjenester datafordeleren tilbyder. Du kan læse om og få vejledning i, hvordan du opretter en bruger og benytter Datafordelerens løsning her.

På Datafordelerens hjemmeside kan du også finde anbefalinger, til hvilke GIS-klienter du kan bruge for at tilgå Datafordelerens WFS-tjenester.

Adgang til GeoDanmark-data fra Kortforsyningen
Adgangen til GeoDanmarks data fra Kortforsyningen er uændret i forhold til tidligere. På webtjenestelisten findes to tjenester, som viser GeoDanmarks data; hhv. aktuelle data og historiske data. Tjenesterne hedder følgende: ”fot2007_nohistory_gml212 (GeoDanmark (FOT 2007), uden historik))” og ”fot2007_gml212 (GeoDanmark (FOT 2007))”.

Kortforsyningens webtjenester kan findes her: https://kortforsyningen.dk/indhold/webservice-liste

GeoDK indeholder en webklient, som er til rådighed for Staten og alle kommuner. For at få adgang til klienten kræves der et brugerlogin til Danmarks Miljøportal. Læs mere om, hvordan du får rettigheder til GeoDK i dokumentet DMP brugerstyring.

Når du har fået et brugerlogin og er blevet tildelt de rigtigt rettigheder, kan du tilgå GeoDK klienten via linket i højre side. Har du problemer med at logge ind, kan det skyldes at du bruger Internet Explorer. Det anbefales at bruge Google Chrome!

I forbindelse med etableringen af GeoDK, blev der introduceret en ny version af GeoDanmarks specifikation. Du kan læse mere om Specifikation 6.0 her.

Version 6.0 indeholder flere ændringer i forhold til den tidligere version 5.1. Ændringer er inddelt i følgende kategorier:

 • Generelle ændringer
 • Ændrede stavemåder
 • Nye objekttyper
 • Slettede objekttyper
 • Nye attributtyper på eksisterende objekter
 • Slettede attributtyper på eksisterende objekter
 • Ændrede attributværdier
 • Ændrede metadata

Du kan tilgå den gældende specifikation, og se flere detaljer om, hvilke ændringer der er sket fra version 5.1 til version 6.0 i Specifikation 6.0 – Bilag R.

Datamigrering og udstilling
Samtidig med overgangen til specifikation 6.0 blev GeoDanmark-data udstillet i en ny version af 5.1 data. Versionsændringerne og udstillingen er sket gradvist og er skitseret i følgende trin:

 1. GeoDanmark-data vers. 5.1 blev tidligere udstillet på Kortforsyningen
 2. Data i version 5.1 blev overført til GeoDanmarks nye system GeoDK i forbindelse med idriftsættelse. GeoDK bygger på en ny datamodel med data i version 6.0. Derfor medførte migreringen af data ændringer til GeoDanmark-data. Et eksempel herpå er “gamle” objekttyper i 5.1 data, som ikke længere findes i version 6.0. I forbindelse med udstilling af data sendes de nye 6.0 data fra GeoDK til Geodatabanken i SDFE. Her oversættes (nedkonverteres) data til den gamle datamodel i version 5.1. Disse GeoDanmark-data i version 5.1 udstilles på Kortforsyningen. BEMÆRK: Nedkonverteringen fra 6.0 til 5.1 medfører ændringer i data. Fx vil nye objekttyper som er tilføjet i version 6.0 ikke kunne genfindes i den nye version af 5.1 data
 3. De nedkonverterede data udstilles KUN på Kortforsyningen
 4. GeoDanmark-data i version 6.0 udstilles KUN på Datafordeleren. Udstilling af 6.0 data sker direkte fra GeoDK uafhængigt af Geodatabanken og Kortforsyningen. GeoDanmark-data udstilles med alle nye objekttyper i version 6.0, eksempelvis tilpasningslaget (DHMHestesko og DHMLinje), som ikke tidligere har været udstillet. Den fulde oversigt over objekter findes i Specifikation 6.0 – 3.0.1 Objekttypeliste

Brug for hjælp?

Velkommen til GeoDK’s bruger support. Hvis du oplever problemer med GeoDK systemet, sidder vi klar til at hjælpe dig.

Åbningstider: Mandag-fredag kl. 9:00-16.00

Release notes

Når GeoDK opdateres, udgives der release notes for den nye version af klienten.


Release Note 1.15.0
Ajourføring af GeoDanmark på basis af vejnavne mv. i Danmarks Adresseregister. Der oprettes sager som følge af push-hændelser fra DAR.


 

Herunder findes link til download af de nyeste release notes, samt link til arkivet med den samlede opdateringshistorik siden webklientens opstart.

Kontakt

Reno Aagaard Lindberg
Formand for Systemforum, Silkeborg Kommune
Anders Esgaard Christensen
Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering
+45 72 54 53 82
andec@sdfe.dk

GeoDK webklient

Adgang til GeoDKs webklient, hvor du kan editere GeoDanmark-data, og andre links relaterede til webklienten.

Driftsmeddelelser

Denne uge har været hård for @Kortforsyningen, hvilket også har haft en effekt på GeoDKs "Sæt ukendte z-værdier ud fra Danmarks Højdemodel (DTM)"-funktion, der lige nu er ude af drift. Vi hepper på @KFDrift

Mandage kan være hårde🥱. For at holde modet oppe fejrer vi mandag d. 22. med et servicevindue fra kl. 21 til 23, hvor vi installerer den spritnye version 14.1 af GeoDK-systemet.

Dagens program kan nu fortsætte. Vi har fundet det problematiske job, og trukket det ind til siden, så andre kan få lov til at passere (dog under observation) 👮

Teknisk afbrydelse, vi beklager⚡ GeoDK har opført sig irregulært, og mens vi undersøger situationen, har vi stoppet alle kørende jobs 🚑

Load More...