Vær med til at styrke fundamentet for fremtidens klimatilpasning i din kommune og tilmeld dig kvalitetskontrol af det nyindkøbte hydrologiske tilpasningslag

Projektet videreudvikling af det hydrologiske tilpasningslag modtager fra ultimo maj og året ud kommunale leverancer på et forbedret tilpasningslag, baseret på en analytisk metode, som NIRAS har udviklet til projektet. GeoDanmark inviterer alle kommunerne til at deltage i kvalitetskontrol af de tilpasninger og forslag til tilpasninger, som NIRAS har analyseret sig frem til.

Deltag i kvalitetskontrol af tilpasningslaget ved at tilmelde dig i formularen nederst på siden.
Angiv også hvis du ikke ønsker at deltage.

Fristen er 15. maj.

Vi har erfaret, at det kan være en hjælp, men ikke et krav, at tilmelde både en geodatamedarbejder og en vandløbsmedarbejder, da opgaven med fordel kan løses i et samarbejde på tværs af de to fagområder.

Det får du ud af at deltage
Det er frivilligt for kommunerne at deltage. Såfremt din kommune deltager aktivt i kvalitetskontrollen med en visuel kontrol, opnås den bedste datakvalitet og dermed et bedre fundament for fremtidens klimatilpasning i din kommune (scenarie 2 i figuren). Ligesom med den normale GeoDanmark ajourføring kommer dit lokalkendskab derved i spil. Erfaringer fra testkommuner viser, at kvalitetskontrollen tager fra 2-3 dage op til en uge i hver kommune, men er afhængig af det valgte ambitionsniveau, den tidligere ajourføringsindsats og mængden af vandløb.

Hvis din kommune ikke ønsker at foretage en visuel kvalitetskontrol, så lægger SDFI tilpasningslaget i GeoDK efter en systemteknisk kontrol af, om data svarer til GeoDanmark specifikationen. SDFI kontrollerer ikke kvaliteten af data visuelt, grundet manglende lokalkendskab.

Sådan foregår kvalitetskontrollen
NIRAS leverer både forslag til nye tilpasninger (som udpegninger) og justering af eksisterende tilpasninger til SDFI, der derefter lægger dem ind som ikke-godkendte sager og som lister i GeoDK. Leverancerne sker i 5 etaper, der koordineres med både DHM produktionen (de steder hvor der er Quick DHM) og med GeoDanmark produktionen. Vi ved ikke på nuværende tidspunkt i hvilken etape din kommune hører til.

Når SDFI modtager etapens leverancer, bliver lister leveret og data udstillet i GeoDK for de kommuner, som deltager aktivt i kvalitetskontrollen. Hvis din kommune ikke deltager, skal du ikke foretage dig mere. Så sørger SDFI for at NIRAS’ forbedringer bliver lagt ind i GeoDK.

Hvis du har tilmeldt dig til kvalitetskontrollen, får du derefter tilbudt et ½ dags webinar, hvor vi gennemgår leverancerne og tidsplanen og demonstrerer hvordan kvalitetskontrollen foretages i praksis. Projektet udarbejder også en vejledning. På webinaret har du mulighed for at stille spørgsmål, ligesom du kan stille spørgsmål undervejs i kvalitetskontrollen.

Når du modtager NIRAS forslag til tilpasninger, er de opdelt efter, hvor sikre de er og efter deres væsentlighed, så du har mulighed for at prioritere dem, du vurderer, er de mest væsentlige i din kommune.

Du har som minimum 3 uger til kvalitetskontrollen, som vi i gennemsnit har estimeret til at vare fra 2-3 hele arbejdsdage op til en uge i hver kommune.

Tidsplan for leverancer af det forbedrede tilpasningslag
Den samlede plan for kvalitetsforbedring af tilpasningslaget og indlægning i GeoDK forventes at strække sig over det meste af efteråret og overlapper derfor med den almindelige GeoDanmark ajourføring. SDFI sikrer, at der ikke opstår konflikter, men til gengæld har de frie hænder til at koordinere de to produktioner. Det betyder også at kommunerne først ved, hvornår de skal kvalitetssikre, når den samlede plan er klar i uge 21.

Overlap med ændringsudpegninger i kommuner øst for Storebælt
Rækkefølgen af etaperne koordineres med DHM produktionen, så det er formentlig kommunerne øst for Storebælt, der kommer til at lægge i første etape. SDFI sikrer at ajourføring af tilpasningslaget ikke konflikter med den årlige GeoDanmark ajourføring. Hvis din kommune ligger øst for Storebælt, skal du dog være opmærksom på, at kvalitetskontrol af tilpasningslaget ligger i samme periode, som du skal aflevere ændringsudpegninger til den almindelige GeoDanmark ajourføring.

Yderligere baggrund om projektet
Projektet ”Videreudvikling af det hydrologiske tilpasningslag” har undersøgt om det er muligt at aflaste den kommunale opgave med manuel kvalitetsløft af tilpasningslaget vha. automatiske GIS-analyser. I starten af 2023 indgik GeoDanmark kontrakt med NIRAS om en metode til undersøgelse af, om tilpasningslaget kan forbedres ved hjælp af machine learning og halvautomatiske processer.

Formålet var at mindske kommunernes manuelle opgave med et kvalitetsløft af tilpasningslaget. NIRAS afsluttede ved udgangen af april metodeudviklingen med tilhørende test i tre kommuner, der afspejler danske byer og landskab (Esbjerg, Ringsted og Vejle).

På basis af metodestudiet konkluderede projektgruppen, at metoden medfører

  • en væsentlig forbedring af kvaliteten af tilpasningslaget opgjort som en mere ensartet kvalitet af tilpasningslaget.
  • at de største forbedringer opnås i de kommuner, hvor indsatsen med at forbedre tilpasningslaget hidtil har været begrænset.
  • at en mindre forbedring opnås i de kommuner, hvor der manuelt og med den nødvendige ekspertise og lokalkendskab, hidtil er foretaget et grundigt kvalitetsløft.
  • at der samlet set på landsplan opnås en bedre kvalitet af tilpasningslaget med et væsentligt lavere ressourceforbrug for kommunerne, end hvis opgaven skulle udføres manuelt.

Du kan læse mere om projektet og følge det på GeoDanmarks hjemmeside her:
Kvalitetsløft af det hydrologiske tilpasningslag – geodanmark

Tilføj dine egne og dine kollegers kontaktoplysninger her