Dokumentation og vejledninger til GeoFA

På denne side har vi samlet GeoFA-specifikationen samt alle vejledninger relaterede til Geografiske Fagdata (GeoFA). Her ligger både PDF-vejledninger og optagelser fra webinarer, som viser dig, hvordan du arbejder med systemet.

Brugerstyring tildeles ved ansøgning, så kontakt support@geopartner.dk hvis du har brug for at blive oprettet som bruger til at editere i data.

GeoFA-databasen indeholder i dag data om ‘Sport, fritid og friluftsliv‘, ’Vej og trafik’ (Ladefacilitet) samt ‘Administration‘ (hvor der konkret er adgang til Prognose- og statistik distrikter (5713), Pleje- og ældredistrikter (5712), Andre distrikter (5711), Skoledistrikter (5710)). Andre temaer kan tilføjes løbende.

De Geografiske Fagdata i GeoDanmark (GeoFA) er en agil database for de fagdata, som vurderes at have værdi på tværs af kommunegrænser, og som ikke er tilgængelige gennem andre fællesoffentlige systemer. Således har distriktsdata (f.eks. skoledistrikterne) og friluftsdata (shelter, vandreruter, mm.) i en årrække været registreret og udstillet gennem GeoFA. Data kommer fra myndigheder (nationale, kommunale og regionale) samt i særlige tilfælde andre aktører. GeoFA-datasættet er frit tilgængeligt og bruges i en række kommunale, nationale såvel som kommercielle løsninger. GeoFA er en frivillig datasamling. Nogle temaer, f.eks. skoledistrikterne, er landsdækkende, mens andre ikke er. På trods af frivilligheden er der stor interesse i at opbevare og udstille data gennem GeoFA – f.eks. er der registreret næsten 14.000 km vandreruter, lige så mange km cykelruter, samt over 900 shelters.

Hvis du vil have et kig på data inden du begynder at hente kan du enten kigge på GeoFA-webkortet eller downloade statistik vedrørende friluftsdata ved at klikke på de tre links herunder:

GeoFA Specifikation Version 1.5 (ladefaciliteter) – gældende

GeoFA Specifikation Version 1.5 ændringer

GeoFA Specifikation Version 1.3 – forældet

GeoFA Specifikation Version 1.3 ændringer (parkeringsplads som facilitet)

GeoFA Specifikation Version 1.2 (Kvalitetsangivelse, holdeplads mm.) – forældet

GeoFA Specifikation Version 1.1 (Tilføjelse til facilitetstyper) – forældet

GeoFA Specifikation Version 1.0 – forældet

GeoFA Specifikation Version 1.0 ændringer (adresse, GPX, foto mm.)

Ønsker du mere dokumentation generelt om GeoFA kan du finde datamodelbeskrivelsen samt beskrivelse af de enkelte databaseændringer her: https://github.com/OpenFKG

GeoFA Editor Vejledning

Masseupload med GeoFA-Editoren

GeoFA-Webkortet

GeoFA WFS Og WFS-t Vejledning

WFS-t

LÆS nedenstående vejledning ift. fordele og især ulemper ved de forskellige GIS-formater, så du ikke får ødelagt dine data, når du editerer gennem eget GIS. Denne editeringsmulighed henvender sig til den professionelle GIS-bruger.

GeoFA-editeringsmuligheder

Artikel venligst stillet til rådighed af Precisely
Editering af GeoFA-data via WFS-T i MapInfo Pro

GeoFA-model til spatial suite samt vejledning til modulet.

Indtasteren på udinaturen.dk, kort vejledning

Friluftsguiden Vejledning

Ud i naturen-indtasteren

Registrering af friluftdata, vejledning

Se under Vejledning til Upload og editering af data, hvor du blandt andet også finder en video-vejledning til Indtasteren på Ud i naturen.

Optagelser fra webinarer om friluftsdata

I foråret 2021 afholdt GeoDanmark en række webinarer om friluftsdata. Webinarene handlede om, hvordan man opdaterer, ajourfører og får adgang til friluftsdata, som ligger i GeoFA-databasen. Webinarene blev optaget. Du kan se optagelserne i deres fulde længde her. Nedenfor kan du se udvalgte sekvenser.

Vejledning til skoledistrikter – MapInfo

Vejledning til skoledistrikter – QGIS

LIFA har udarbejdet en servicevejledning til skolesystemer o.l., som du der ikke er GIS-kyndig kan benytte. Med denne kan du b.la. opnå viden om, hvilket distrikt en given adresse tilhører og omvendt. Vejledningerne fremgår af følgende dokumenter:  Dokumentation Adresseservice og Distriktsdata. 

I forbindelse med udstilling af friluftsdata på GeoFA, har Ringkøbing-Skjern Kommune udarbejdet et antal piktogrammer til at visualisere de forskellige friluftsdata af faciliteten punkt.

For at andre kommuner kan få mulighed for at benytte de samme piktogrammer, har det kommunale GeoDanmark bidraget med finansieringen, så piktogrammerne stilles til rådighed for foreningens medlemmer til brug for visning af GeoFA friluftsdata.

Aktuelt er der piktogrammer for i alt 123 forskellige facilitetstyper fra valglisten d_5800_facilitet til tabellen 5800 Facilitet_punkt (5800).

Til hver facilitet er der piktogrammer i såvel PNG og SVG formatet og som cirkel, firkant og fritlagt. Filerne har let genkendelige navne i forhold til teksterne i valglisten.

Piktogrammerne, som findes som zippede filer, stilles til fri brug for formidlingen af friluftsdata.

Hvis du ønsker at bidrage med nye i samme serie, har Ringkøbing-Skjern Kommune en aftale med Flying October www.flyingoctober.com, Gitte Lindeborg, om udvikling af nye i samme serie og stil til 500 kr./stk. (pris pr. 2022). Gitte kan kontaktes på (+ 45) 51 90 55 19, mail: gitte@flyingoctober.com

Da der er flere forskellige opsætningsmuligheder afhængig af hvilket GIS, du bruger, har GeoDanmark ikke mulighed for at hjælpe med selve opsætningen i dit GIS.

Her kan du hente piktogrammerne.

Kontakt

Line Hvingel
Projektansvarlig
+45 33 70 37 11
lihv@kl.dk
Jens Gottlieb
KL
+45 33 70 39 31
jego@kl.dk
Lennart Christoffersen
KL
+45 33 70 30 87
lech@kl.dk

GeoFA links

Link til GeoFA-editor, hvor du kan uploade og editere GeoFA-data, til GeoFA-testmiljøet samt til vejledninger

Driftmeddelelser

Brug for support?

Velkommen til GeoFA’s bruger support. Hvis du oplever problemer med GeoFA-systemet, sidder Geopartner klar til at hjælpe dig.

Åbningstider: Mandag-fredag kl. 9:00-16.00

Opret en support-sag ved at skrive til  support@geopartner.dk

Mails fra supporten har en tendens til at ende i spamfilteret. Så hvis ikke du modtager svar inden for en dags tid, kan du tjekke dit spamfilter.

Medsend gerne følgende informationer, så vi lettere kan hjælpe med en løsning på dit problem:

1.  Hvad er der forsøgt?
2.  Hvad skete der? (medsend gerne fejlbeskeden)
3.  Filerne, der er anvendt.
4.  Hvilket brugernavn er anvendt? (adgangskode skal ikke medsendes)
5.  Hvilken browser er anvendt. Her er det vigtig at vide, om det er Internet Explorer, der bruges.

Forummet her er lavet til GeoFA’s brugere, så I har mulighed for at diskutere GeoFA samt dele jeres undren, erfaringer og fif med hinanden.
Læs andres spørgsmål og svar eller stil dit eget spørgsmål under det relevante emne.

Husk at egentlige supportsager skal oprettes ved at skrive til: support@geopartner.dk
Hvis du har ændringsønsker til GeoFA, så send en mail til Line Hvingel: lihv@kl.dk