
Louise Lillith Magdalena Johansson, SDFI
Lennart Christoffersen, KL
GeoDanmark gennemfører et dataprojekt, som involverer alle kommuner i dataforbedring til hydrologiske beregninger. Det understøtter kommunernes arbejde med klimatilpasning og forbedrer højdemodellens anvendelse hydrologiske beregninger.
Projektet er finansieret via statens digitaliseringsstrategi og kommunerne kan få delvis kompensation, hvis de deltager i projektet. Kommunerne kan søge om at deltage i projektet igennem GeoDanmark.
Med et korrekt tilpasningslag kan man med højdemodellen beregne, hvor risikoen for at vand samles på terrænet, er størst. Det bruges til at vurdere oversvømmelsesrisiko og det er derfor et stærkt værktøj til håndtering af vand på terræn.
Kommunerne kan markere underføringer, pumpestationer og andre usynlige vandpassager i GeoDanmark data. Sådan opdateres det hydrologiske tilpasningslag. Arbejdet kan foregå i et samarbejde mellem kommunens vandløbsmedarbejdere og GIS- og geodatamedarbejdere.
GeoDanmark undersøger om opgaven kan reduceres med AI, udvikler hjælpeværktøjer og -data, samt faciliterer og hjælper kommunerne med at kvalitetssikre tilpasningerne.
Indsatser
Projektet arbejder med tre primære spor:
- Støttedata og hjælpeværktøjer
- Læringsforløb
- En semi-automatisk kvalitetsforbedring af data
Leverancer
- Udvikling af støttedata, hjælpelister og hjælpe-værktøjer i GeoDK, som sker i dialog/ samarbejde med kommunerne
- Arbejdsgruppen afholder læringsforløb for kommunernes GIS- og vandløbsmedarbejdere. Her kan kommunerne få hjælp til opgaverne i takt med at arbejdet skrider frem i den enkelte kommune
- Niras hjælper med at forbedre tilpasningslaget vha. GIS analyser, machine learning og manuel efterbearbejdning. Målet er at reducere den kommunale opgave.
Projektperiode:
GeoDanmark inviterer kommunerne til at deltage i et læringsforløb for de kommunale vandløbsmedarbejdere og GIS- og geodatamedarbejdere med vejledning og support i perioden 2022 – 2024.