Fotoflyvning i modvind og start-hjælp til ændringsudpegninger

15.05.2023

Hvert forår har fotoflyvningen et kort vindue mellem sne og løvspring til at fotografere hele Danmark. I år har fotoflyvningen været udfordret med sne og frost i marts og april, der har udskudt sæsonstart en uge. Desuden har tekniske problemer medført, at flere fotoblokke i Jylland skulle genflyves. På Sjælland er det problemer med manglende flyvetilladelser fra kontroltårnet i Kastrup, der har forsinket flyvningen. Den aktuelle status på fotoflyvningen kan ses her.

Starthjælp til de årlige ændringsudpegninger for GeoDanmark grunddata

Til at bistå kommunerne med de årlige ændringsudpegninger bliver der nu dannet opgavelister for alle kommuner. Forud for årets ajourføring af GeoDanmark grunddata, skal de kommuner, der er en del af den udpegede ajourføring, udpege ændringer på bygninger, veje, vandløb og sø.

Listerne kan være en hjælp til at tjekke, at objekterne kan ses i Quick ortofoto, er udpeget tilstrækkeligt geografisk præcist og at attributterne er sat korrekt, så producenten ved, hvad de skal ajourføre. Når kommunens Quick Ortofoto er klar, modtager kommunens GeoDanmark-kontaktperson en mail med statistik over antal objekter på listerne, samt link til listerne og en teknisk vejledning i, hvor kommunen får listerne ind i GeoDK-editoren, så de kan steppe objekterne igennem.

Listerne vil desuden blive præsenteret på dialogmøderne om ændringsudpegning 24. maj og 7. juni, som du kan tilmelde dig her.

Dette var blot to af de spændende emner på Produktionsforums møde, og hele referatet kan findes her.