Vejreference og GeoDanmark

17.10.2017

Vejreferencen gør det muligt at koble oplysninger fra de vejadministrative systemer Vejman.dk og Rosy med oplysninger i geografisk baserede systemer. For at skabe den entydige kobling, skal der etableres et sæt systemlinjer i GeoDanmark-data.

Hvad er system linjer?

For de fleste veje er GeoDanmark vejmidten det samme som systemlinjen, men ved mere komplekse vejanlæg, fx. rundkørsler og veje med midterrabat, skal vejmyndigheden tage endeligt stilling til systemlinjernes forløb. Systemlinjen er én linje, der gør det muligt at placere oplysninger fra vejsystemerne entydigt på en GeoDanmark vej. Langt de fleste systemlinjer kan etableres automatisk, men kontrollen på de kommunale veje er en kommunal opgave.

Kommunalt pilotprojekt

Første trin i den kommunale del af opgaven, er at gennemføre pilottest i et par kommuner for at bestemme opgavens omgang og praktiske gennemførsel. Det sættes i gang i november 2017 med et par vejman.dk kommuner og et par Rosy kommuner.

Planlægning af den kommunale opgave

Når resultaterne fra pilot kommunerne foreligger (1. kvartal 2017) vil forløbet i resten af kommunerne blive planlagt og mere information vil blive udsendt. Arbejdet overlapper med implementering af det nye GeoDanmark system og planlægning vil tage højde for dette. Af samme årsag er det for tidligt at gætte på, hvornår den kommunale del af opgaven kommer til at ligge.