Nyt fra bestyrelsen

14.04.2025

GeoDanmarks bestyrelse gav på bestyrelsesmødet 4. april 2025 grønt lys til at fortsætte AI-projektet og igangsætte to nye projekter, som er på Arbejdsprogram 2025.

Projektet “AI og remote sensing” skal undersøge, hvordan kunstig intelligens og alternative datakilder kan effektivisere ajourføringen af grunddata. Det sker som opfølgning på AI-projektet i 2024.

De to nye projekter arbejder med henholdsvis stier og satellitdata. Det ene projekt er et pilotprojekt om kortlægning af stier, hvor formålet er at undersøge hvilke metoder og datakilder, der kan anvendes til at kortlægge stier til rekreative formål i skove og det åbne land samt i byområderne. Og det andet projekt arbejder med optimering af udpegninger, og vil undersøge brugen af satellitdata til automatisk udpegning.

Projekt- og opgavebeskrivelserne kan læses på hjemmesiden under ’Aktuelle projekter’

Projekt om det hydrologiske tilpasningslag
Projektet om det hydrologiske tilpasningslag er afsluttet og godkendt. Som en del af det videre arbejde igangsættes en afsøgning af muligheden for at udvikle et QGIS-plugin til programmet Malstrøm.

Strategiimplementering: GeoDanmarks rolle i klimatilpasning
På bestyrelsesmøderne i 2025 vil der være fokus på, hvordan den nye strategi ’Nye behov, nye data, nye samarbejder’ skal omsættes til konkrete handlinger og hvilke, der skal prioriteres først.

På det aktuelle møde drøftede bestyrelsen, hvordan GeoDanmark konkret kan bidrage med data til den nationale klimatilpasningsindsats. Med afsæt i et inspirationsoplæg fra Miljøministeriets departement blev der sat fokus på behovet for:

  • Kvalitativt bedre data
  • Øget sammenhæng på tværs af sektorer og datasiloer og
  • GeoDanmarks rolle som både dataaktør og kommunernes talerør.

Bestyrelsen finder det vigtigt at synliggøre GeoDanmarks unikke rolle i forhold til at understøtte planlægning, dataøkosystemer og governance på klimaområdet. Bestyrelsen arbejder videre hermed frem mod bestyrelsesseminaret i august.

På næste bestyrelsesmøde vil der blive sat fokus på modernisering og automatisering af produktionen.

Strategi og samarbejde i fokus på regionale møder
Den nye strategi er også i fokus på årets regionale møder. Bestyrelsen godkendte programmet for de tre regionale møder, som afholdes i foråret den 27. maj, 3. juni og 17. juni. På møderne vil der bl.a. blive mulighed for at drøfte databehov og samarbejder i forhold til både klimatilpasning og GeoFA.

Årsrapport og repræsentantskabsmøde
Bestyrelsen godkendte og underskrev GeoDanmarks årsrapport for 2024, som nu klargøres til endelig godkendelse på repræsentantskabsmødet i 4. kvartal. Det blev desuden besluttet, at årets repræsentantskabsmøde afholdes i forbindelse med Kortdage 2025, kombineret med et fagligt GeoDanmark-spor og synlighed i udstillingsområdet.

Læs referatet fra bestyrelsesmøde 4. april 2025 her