Nye støttedata til kvalitetsløft og opdatering af det hydrologiske tilpasningslag

03.02.2023

For at sikre adgang til dugfriske data har SDFI etableret en ny webservice, så foreløbige versioner af data af Danmarks Højdemodel – Quick DHM kan tilgås. Den foreløbige højdemodel udstiller landsdækkende data om terræn og overflade samt skyggekort. I første omgang for de nordjyske kommuner, som blev lidar-skannet i 2022.

Webservicen er lanceret, da brugerne af Danmarks Højdemodel ønsker at kunne tilgå de nyeste indsamlede data så hurtigt som muligt. Den tidlige adgang til data er med til at sikre, at kommunerne har det nødvendige støttedata til at udføre hydrologiske tilpasninger korrekt, og derved øge kvaliteten af tilpasningslaget.

Baggrund for udstillingen af Quick – DHM

Som en del af grunddataprogrammet Vandforvaltning og Klimatilpasning blev et landsdækkende hydrologisk tilpasningslag etableret i 2017. Tilpasningslaget indeholder to objekttyper med en række attributter, der bl.a. viser, hvor der er udløb fra land til hav, hvor der er kontraklapper, rørunderføringer, o.a. Disse informationer er nødvendige i ”tilpasningen” af Danmarks Højdemodel (DHM-Terræn), så beregningerne af, hvor overfladevand samler sig på terræn i forbindelse med ekstrem regn eller oversvømmelser fra havet, bliver mest mulige korrekte. Tilpasningslaget er dermed essentielt i produktionen af en række hydrologiske datasæt (hhv. lavningskort for ekstremregn, havvandsstigning og vandets bevægelse på terrænoverfladen).

Arbejdet med kvalitetsløft af det hydrologiske tilpasningslag løber fra 2021-2024, hvor SDFI og GeoDanmark afholder læringsforløb sammen med kommunerne. Det første kick-off møde i år er afholdt med de nordjyske kommuner, der i år har fået en ny højdemodel, samt øvrige kommuner som har ønsket at deltage. Læringsforløbene foregår online med oplæring i at registrere og kvalitetssikre hydrologiske tilpasninger.

Det nye Quick DHM er udstillet som følge af dette projekt med kvalitetsløftet af det hydrologiske tilpasningslag og er et af flere nye støttedata, som SDFI har udstillet for at hjælpe kommunerne med opgaven.

På denne side kan du læse mere om projektet: Kvalitetsløft af det hydrologiske tilpasningslag

Quick- DHM tjenesten

Testtjenesten hedder Quick DHM og er lanceret i samme stil, som det allerede kendte Quick – Ortofoto. Data bliver altså udstillet løbende, når SDFI modtager data fra vores leverandør.

Tjenesten dækker 1/5 af Danmark hvert år som følge af vores LiDAR-indsamling. Eksempelvis er det udstillede data i øjeblikket Nordjylland, som blev fløjet i 2022. Formålet med webservicen er tidlig udstilling af de indsamlede data. Dataene er ikke kvalitetskontrolleret, derfor kan der forekomme fejl og mangler.

På flyfotos og laserscanning (sdfi.dk) fremgår det, når en blok af højdemodellen er tilgængelig i en tidlig version. SDFI arbejder i øjeblikket på at forbedre beskrivelsen af vores data, heriblandt en version 2 af statussiden, som gør visningen af indsamlingen og udstilling af LiDAR-data mere overskuelig.

Tjenesten indeholder:

Quick DHM indeholder:
• quickDHM_overflade
• quickDHM_terræn
• quickDHM_skyggekort_overflade
• quickDHM_skyggekort_terraen_overdrevet

Tjenesten er den eneste service, der udstiller skyggekortoverflader og det overdrevne skyggekort for terræn. Det betyder, at alle skyggekort fra 30. juni 2023 kun kan tilgås fra denne webservice.