Idriftsættelse af nyt system for GeoDanmark

24.01.2018

Nye planer i Grunddataprogrammet medfører en justering af tidspunktet for, hvornår det nye system for GeoDanmark kan idriftsættes med produktions­data.

Idriftsættelse af nyt GeoDanmark-system sker den 15. marts 2018, hvor systemet går i BETA-drift og vil være funktionelt samt indeholde data for hele landet. Bestyrelsen har dermed besluttet at justere tidsplanen, så det nye system først idriftsættes med produktionsdata ved udgangen af maj 2018. Baggrunden er en samlet vurdering af fremdriften i de store fællesoffentlige projekter, hvor Kommunerne og Staten deltager.

Begge parter er i fuld gang med implementeringen af Grunddataprogrammet, hvor Danmarks nye Adresseregister (DAR) bl.a. skal lanceres til maj 2018. GeoDanmarks data indgår også i denne implementering og samtidig arbejder GeoDanmark på at færdiggøre det nye system, som skal håndtere vores data i fremtiden. Det nye system skal være med til at effektivisere forvaltningsprocesser i stat og kommune og gøre det lettere for kommunerne at ajourføre data. GeoDanmarks bestyrelse har derfor stort fokus på at sikre fremdrift og leverancer i alle de aktiviteter og projekter, hvor GeoDanmarks data indgår.

På grund af replanlægning af Grunddataprogrammet i november 2017, er der også ændret i planerne for Danmarks Adresse­register, som anvender GeoDanmarks data. Samtidig har projektet for nyt system haft en stram tidsplan frem mod afslutningsfasen og den planlagte idriftsættelsesdato 15. marts 2018. Med den justerede tidsplan får kommunerne og SDFE bedre tid til at få adgang til systemet og lære det at kende. Det vil også give bedre mulighed for uddannelse og testaktiviteter i kommunerne og SDFE, ligesom der vil være bedre tid til at teste integrationen til f.eks. DAR og Datafordeleren samt til at afprøve hele driftsorganisationen.

Samlet set vil justeringen af tidsplanen medvirke til at minimere nogle af de risici, der er forbundet med Grunddataprogrammet og med at tage et nyt GeoDanmark-system i brug. Det forventes ikke at påvirke GeoDanmarks produktion for 2018 og det nuværende forvaltningssystem (FOT2007) holdes i drift, indtil det nye system tager over.

Yderligere information om planer for ibrugtagning og idriftsættelse af det nye system kommer i løbet af februar 2018.